Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- alkalmazza a működési szabályokat;
 - üzleti levelezést folytat;
 - kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
 - figyelemmel kíséri az árukészletet;
 - megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
 - kapcsolatot tart a szállítókkal;
 - figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
 - biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
 - kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
 - ajánlatot készít megrendelők részére;
 - rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
 - árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
 - nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
 - tárgyal az ügyfelekkel;
 - kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
 - nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.