Ugrás a fő tartalomra

5700 Gyula, Szent István utca 38.


+ 36 66 / 561 421

Bemutatkozás


Kedves látogató!

EGY JÓ SZAKMA - BIZTOS MUNKA!

Válaszd a Gyulai Szakképzési Centrum tagiskoláit!

Élj a lehetőséggel!

 

Üdvözöljük a Gyulai Szakképzési Centrum honlapján!

 

A Gyulai Szakképzési Centrum 2015. július 1-én kezdte meg működését.

Tagintézményeink: GySzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Orosháza, GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Szarvas, GySzC Szigeti Endre Technikum és Szakképző Iskola Szeghalom, GySzC Ady Endre-Bay Zoltán Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Sarkad, GySzC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Gyula, GySzC Dévaványai Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Dévaványa.

A szakképzési intézményrendszer hatékonyabb, összehangoltabb működésének elősegítése mellett szorosabbá teszi az intézmények közötti kapcsolatot, továbbá gyorsabb és rugalmasabb reagálási lehetőséget biztosít a munkáltatói, gazdasági igények változására az új szakképzési törvény szellemében.

A 2020/21-es tanévtől a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzési forma fokozatosan kivezetésre kerül, helyette a technikumi és szakképző iskolai képzések kerülnek bevezetésre.

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, 5 éves képzési idejű első két évben szakmai ágazati képzés folyik majd, melyet ágazati alapvizsga követ. Ezt követően történik a szakmaválasztás. Az 5. év elvégzése után a tanuló egyszerre kap érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet. A képzésben résztvevő tanulók ösztöndíjat kapnak, melynek összege a tanulmányi eredménytől függ. A sikeres érettségi és szakmai bizonyítvány birtokában tanulóink egyszeri pályakezdési támogatásban részesülhetnek a vizsgaeredménytől függően.

A szakképző iskola a szakmatanulásra irányul 3 éves képzési idővel. Az első évben iskolai keretek között ágazati ismereteket adó oktatás folyik, év végén ágazati alapvizsgát kell tenniük a dákoknak. A második és harmadik szakképző évfolyamon a közismereti órák száma csökken, míg a szakmai, gyakorlati órák száma emelkedik.
Elmondhatjuk tehát, hogy gyakorlatorientált képzést folytatunk, melyet vállalati, vállalkozói gazdasági környezetben valósítunk meg, hiszen ezeken az évfolyamokon duális képzés keretében szakképzési munkaszerződéssel járnak gyakorlatra diákjaink.
Előnyként említhetjük, hogy 9. évfolyam után még a technikummal átjárható a rendszer, így a pályaválasztás módosítható, amennyiben ugyanazon ágazatban kíván továbbtanulni a diák csak más iskolatípusban. Ösztöndíjat minden tanuló már 9. évfolyamtól kap, azonban a tanulmányi eredmény itt is befolyásolja a kapott összeget, minél jobban teljesít valaki, annál magasabb összegre számíthat.
A szakmaválasztás itt is 9. évfolyam után történik az ágazati alapvizsgát követően. A további szakmatanulás 10. és 11. évfolyamon duális gyakorlati képzés keretében valósul meg szintén vállalati, vállalkozói gazdasági környezetben. Az ösztöndíjat a 9. évfolyam elvégzését követően a gazdálkodó szervezettel kötött szakképzési munkaszerződés váltja fel. Sikeres szakmai bizonyítvány birtokában tanulóink itt is egyszeri nagyobb összegű pályakezdési támogatásban részesülhetnek a vizsgaeredménytől függően.
A felnőttoktatás keretein belül továbbra is lehetőséget biztosítunk a második ingyenes szakképesítés megszerzésére.
Felnőttképzésünkkel a gazdaság igényeihez rugalmasan igazodó, folytonosan bővülő képzéseket kínálunk piaci alapon mindazok számára, akik ezt a képzési formát választják.

Tisztelettel:
Kovács Zsuzsanna
főigazgató


"... Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget.
Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel."
/Paulo Coelho/

 

ÉLJ A LEHETŐSÉGGEL!KIMIKK
Beiskolázási tájékoztatóEFOP 3.1.9-17-2017-00001GINOP-6.1.3-17-2018-00021Gyulai Szakképzési Centrum A Gyulai SzC Székely Mihály Kollégium épületenergetikai felújításaKEHOP 5.2.10-2016KEHOP 5.2.2- 16-2016-00067Szechenyi 2020 HarruckernSzechenyi 2020 Versenyképes IskolaTájékoztató füzet az alapszamákról

  • SZC logo fehér
  • Gyulai Szakképzési Centrum

   5700 Gyula, Szent István utca 38.

  • Telefon: + 36 66 / 561 421

   E-mail: titkarsag@gyszc.hu

   OM azonosító: 203069

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001654


  2024Gyulai Szakképzési Centrum